PEEPS listen up,
to GIVE BACK to the
community and creating more peace & stop HUNGER & basic
suffering have been one of our studio's peacePROJECT goal.
Our student & avid yogi Susanna Rehn Hedlund is involve in project that might have a great solution to how WE can help to ease & perhaps stop hunger.
STARVATION is the biggest killer.
Here is what she's got to say...PLEASE CLICK & SHARE!
Sharing food is changing life's! Hunger is the worlds largest solvable
problem! Please click the link to find how you can give back http://ow.ly/jXD0n
If we all do a little we can achieve a lot! Please share!
Thursday, 25 April 2013
Monday, 22 April 2013
Wednesday, 17 April 2013
all GREEN alternative to MEAT!
FEM ALTERNATIV TILL KÖTT!
(Kött, mjölk och ägg innehåller ca 10-22 gr protein / 100 gr)
Det finns två vägar att gå och man kan ju absolut gärna blanda dem!
Den första av dem är den ”enkla” vägen som består av frysta (vissa torkade), köttliknande halvfabrikat som går att köpa på de flesta matkedjor idag! Märken som finns och är välkända är Hälsans kök, Quorn, Anamma och på vissa utvalda ställen (samt i deras egna butik i Malmö): Astrid och aporna! Dessa är mycket enkla och snabba att tillaga genom t.ex. stekning eller grillning. Utseendemässigt ser de väldigt köttlika ut! Vad man bör tänka på i vissa av produkterna är det kan behövas mer kryddning, bl.a. Salt men även peppar och andra kryddblandningar. Själv använder jag ibland lite extra buljong eller fond för att få mer ”smak” på maten! Så fem exempel på dessa är:
1) Vegetarisk färs (finns i soja eller qourn). Lätt att göra istället för köttfärs. Bara att byta ut! Veggefärs med pasta äter nog barnen 1 ggr i veckan hos mig!
2) Vegetarisk korv och vegge bullar (finns som soja eller quorn). Här finns också på nya Coop ute vid Mobilia Astrid och apornas mer kryddiga alternativ (jag har inte smakat alla själv) men de är lite annorlunda och mer smakrika! Stek, grilla eller i lägg i korvgrytan! Barnen älskar ”bullarna”!
3)Vegetarisk filé och (gryt)bilar (finns i både soja och quorn) och är ”kyckling-alterntivet” och kan användas att steka, grillas (marinera dem gärna länge med mycket krydda – jättegott på sommaren) samt i grytor! De kan också bara ätas som de är i små bitar, det gillar mina barn! Gott till ris och eventuellt någon sås att doppa i. Annars vill jag rekommendera att steka dem sedan hälla på lite fond eller vatten+buljong så de blir saftiga och inte så torra!
4) Vegetarisk burgare (både soja och quorn). Jag har flera köttätare i min omgivning som på sommaren föredrar att köpa Hälsans köks veggeburgare framför ”köttburgar” till grillningen!
5) Falafel (gjorda på kikärtor) finns att köpa frysta! Bara att steka på Malmöbornas favorit No. 1! Serveras med grönsaker, tzaziki i pitapröd eller något annat (kål tex). Bästa ”äta-med-händerna-maten”!
Vegetarisk buljong! Vi jag rekommendera märket ”Bio food”! Finns i tärningar eller på burk! Jättegod!
Pålägg!
Vad gäller pålägg på mackor som är så älskade i Sverige (tror många människor i princip lever på mackor) så finns det också ”skinka” och ”ost”-alternativ och här vill jag åter igen rekommendera Coop vid Mobilia samt Astrid och aporna. Morot och Annat vid Drottningtorget i Malmö har också en hel del bra produkter – alla ekologiska så klart! Det finns ett märke som heter ”Vegi deli” och jag vet att deras ”vegi ham style” tyckte mina barn var mycket goda. Den är inte så kryddig som tex Astrid och apornas alternativ. På Coop finns också vegansk ost som heter ”Sojapålägg”. Brukar ligga nära fetaost, mozzarella och smältostarna. Sojapålägget är som sagt gjort på soja (och vetegluten tror jag) i finns i två smaker, en av dem heter ”som cheddar”. Även skinkan kan ha vetegluten i sig, kan vara bra att veta! Vid denna avdelning på Coop brukar också tofun ligga – finns i naturell och marinerad (oftast). Välj den marinerade! Men inte på mackan… Ha den i salladen i eller stek den i bitar till maten!
Den andra vägen att gå är den mer veganska och raw food- inpirerande vägen. Naturliga råvaror när de är som bäst! Det finns givetvis många bra alternativ och här får man prova sig fram vad man gillar bäst! Här är mina favoriter är dock (utan någon rangordning) och med lite näringsinfo:
1) Quinoa. Har 13 gr protein / 100 gr. Quinoa är ett superlivsmedel som är mycket näringsrikt, innehåller bl.a. mängder med B-vitamin, järn, magnesium, kalium och zink. Quinoa har lågt GI-värde (34) och därför bra för blodsockret. Vidare är quinoa är ett optimalt näringsämne vid kontinuerlig fysisk träning! Då järn- och zinkbrist kan förekomma hos vegetarianer är quinoa är bra för dem.
Viktigt att tänka på är dock att quinoa innehåller ett bitterämne (saponiner), varför du alltid bör skölja i varmt vatten.
2) Havre. 13 gr protein / 100 gr.
Havre är ett superlivsmedel som är mycket näringsrikt, innehåller bl.a. bra med B-vitamin, järn, magnesium, fosfor och zink. Havre är även ett livsmedel som innehåller mängder med fibrer. Havre innehåller en hel del ämnen som gör havre till en antioxidant. Innehåller en hel del av aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin. Dessutom innehåller havre även alla essentiella (livsviktiga) aminosyror för vegetarianer. Havre minskar risken för hjärt- kärlsjukdomar. Havre/havrekli sänker det onda LDL-kolesterolet samt minska risken för åderförkalkning samt är bra mot inflammationer i tarmen. Havregrynsgröt är enkelt och nyttigt att inta innan fysisk träning! Stärkelsen omvandlas till glukos som lagras i musklerna som ger snabb energi! Innehåller även bra med proteiner! Havremjölk är även en perfekt sportdryck under träning
3) Bönor och linser. Te.x. sojabönor 34 gr, vita bönor 22 gr, mungbönor 24 gr, röda linser 24 gr , kikärtor 20 gr och mungbönor 22 gr / 100 gr.
Baljväxter innehåller gott om kolhydrater och fibrer och i många fall även gott om proteiner, upp till 20 - 30 % av torrvikten. De innehåller mängder med B-vitamin, bl.a. B9, folsyra, B1, B6 samt är väldigt rika på många mineraler som järn, kalium, fosfor, magnesium, zink mm.
Sojabönan innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som kött och är därför ofta vegetarianernas favorit. Innehåller även en hel del av fett, kolhydrater och proteiner. De flesta baljväxter ger relativt mycket energi.
4) Nötter och fröer. T.ex. mandel: 20 gr protein, hasselnötter: 13 gr, cashew: 15,5 gr / 100 gr.
Nötter och frön innehåller generellt mycket fett (vilket oftast framhålls) , men dessa är bra och nyttigt enkelomättade och fleromättade. Men nötter innehåller lika mycket (om inte mer) protein än kött samt ganska lite kolhydrater och en hel del fibrer. De är goda antioxidanter och innehåller dessutom mängder med E-vitamin och B-vitamin, B9 - folsyra, B1, B6 samt är väldigt rika på många mineraler som järn, kalium, fosfor, magnesium, zink, koppar med flera. Nötter och frön innehåller aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin och motverkar depressioner. Nötter är bra vid regelbunden träning, gärna efter träningspasset!
5)(Baby)spenat. Spenat är en superlivsmedel och är en bra antioxidant. Den är otroligt näringsrik, innehåller bl.a. mycket C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin och B9 -folsyra. Spenat är mycket bra för immunsystemet, det oorganiska nitratet i spenaten är bra mot högt blodtryck och tros även kunna öka prestationsförmågan! Den är också bra för muskeluppbyggnaden!
Överkurs: Alger! Intas lättast i pulverform som blandas i smoothies!
Senare i veckan kommer jag skriva lite mer specifikt och detaljerat om; bönor, nötter & fröer och alger!
KRAM Linda (veggi coach)
BEAN BEANS BEANS!SKÖNA BÖNOR
SKÖNA BÖNOR & LINSER!
Igår skrev jag lite kort om bönor som alternativ till kött därför de ur ett protein-perspektiv är likvärdiga, om ibland även t.o.m. bättre! Men många har dålig erfarenhet av bönor och smaken av dem! Vad ska man göra då? Hur tillagar man dem? Är det inte krångligt med blötläggning och allt? Vem har tid?
Jo, men precis som köttet så finns det ju alternativ till att gå ut och skjuta och sen slakta den själv(vilket också tar tid)! Man kan ju köpa färdigkokta i förpackningar om man tycker att blötläggning och sedan kokning tar för lång tid! Som vegetarian är det en del av rutinen och det blir ju också givetvis billigare att köpa torra okokta bönor! Som man sedan även kan frysa in och ta upp vid behov – storkok helt enkelt!
Men som sagt, bönor och linser innehåller gott om protein (20-30%) men även bra kolhydrater och fibrer. De innehåller mängder med B-vitamin, bl.a. B9 - folsyra, B1, B6 m.f. samt är väldigt rika på många mineraler som järn, kalium,
TIPS PÅ FEM SKÖNA BÖNOR:
Soja bönor
Sojabönan innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som kött och är därför ofta vegetarianernas favorit! Inte min, men jag äter gärna tofu och andra produkter som är gjorda av soja t.ex. sojamjölk! Men sojabönan kan lätt petas ner i grönsaksgrytor eller i sallader för att få upp proteinvärdet. Sojabönan innehåller 34 gr protein / 100 gr och är ett sk superlivsmedel som innehåller 8 essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan tillverka! Sojan innehåller också en antioxidant som motverkar flera former av cancer, bl.a. bröst och prostata. Vidare motverkar den benskörhet, har lågt GI (håller alltså blodsockret på en jämn nivå), sänker blodtrycket och mycket mer.
Röda linser
Röda (och även gröna) linser är väldigt näringsrika, de innehåller bl.a. mängder med vitaminer, mineraler och fibrer. Rik på B9 -folsyra. Är dessutom rika på kolhydrater och proteiner (22 gr/100gr) men är fattiga på fett. Linser är starka antioxidanter och är bra mot cancer. Röd linssoppa är en stående klassiker som går att variera med kryddor och grönsaker. Jag kommer lägga upp ett fantastiskt recept på Facebook i veckan!
Kikärtor
Ärtor generellt innehåller mängder med näring, massor av proteiner, de är fulla av vitaminer, bl.a. massor av B9 - folsyra, och bra med mineraler, särskilt järn och magnesium, därtill bra med fibrer. Är dessutom rika på kolhydrater men fattiga på fett. Proteinvärdet ligger på 20 gr / 100 gr. Förutom att göra hummus (som jag gett recept på i Facebook) så är de jättegoda i grönsaksgrytor eller soppor, gärna med tomatbas!
Gröna bönor
Bönor är en utmärkt B-vitaminkälla. Dessutom innehåller bönor en hel del E-vitamin, selen, järn, kalium, C-vitamin, kalk och inte minst folsyra. Folsyra har inte bara betydelse för fostrets välbefinnande under en graviditet, utan kan även förebygga vissa hjärtsjukdomar. Kalium är viktigt i balansen med natrium från salt. Vi odlar gröna bönor på sommaren i pallkragar för de är så himla goda som ”side dish” eller bredvid den grillade quornfiléen! Kokas bönorna i saltat vatten med lite citron!
Kidneybönor
Även kidneybönan (också kallad röda bönor) är rik på protein ( 22 gr / 100 gr) och många mineraler och vitaminer som kalium, magnesium, järn och fosfor samt B, 1, B2, B3, B6, B9 (folsyra). Kidneyböner är lite ”pruttificerande” som vi brukar säga i familjen. För att minska denna effekt är det bra om man kokar dem ett par minuter innan användning (om man köper färdigkokta på burk/förpackning). De är utmärkta i sallader, grytor men också en jättebra bas om villgöra sina egna veggebiffar!
Igår skrev jag lite kort om bönor som alternativ till kött därför de ur ett protein-perspektiv är likvärdiga, om ibland även t.o.m. bättre! Men många har dålig erfarenhet av bönor och smaken av dem! Vad ska man göra då? Hur tillagar man dem? Är det inte krångligt med blötläggning och allt? Vem har tid?
Jo, men precis som köttet så finns det ju alternativ till att gå ut och skjuta och sen slakta den själv(vilket också tar tid)! Man kan ju köpa färdigkokta i förpackningar om man tycker att blötläggning och sedan kokning tar för lång tid! Som vegetarian är det en del av rutinen och det blir ju också givetvis billigare att köpa torra okokta bönor! Som man sedan även kan frysa in och ta upp vid behov – storkok helt enkelt!
Men som sagt, bönor och linser innehåller gott om protein (20-30%) men även bra kolhydrater och fibrer. De innehåller mängder med B-vitamin, bl.a. B9 - folsyra, B1, B6 m.f. samt är väldigt rika på många mineraler som järn, kalium,
TIPS PÅ FEM SKÖNA BÖNOR:
Soja bönor
Sojabönan innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som kött och är därför ofta vegetarianernas favorit! Inte min, men jag äter gärna tofu och andra produkter som är gjorda av soja t.ex. sojamjölk! Men sojabönan kan lätt petas ner i grönsaksgrytor eller i sallader för att få upp proteinvärdet. Sojabönan innehåller 34 gr protein / 100 gr och är ett sk superlivsmedel som innehåller 8 essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan tillverka! Sojan innehåller också en antioxidant som motverkar flera former av cancer, bl.a. bröst och prostata. Vidare motverkar den benskörhet, har lågt GI (håller alltså blodsockret på en jämn nivå), sänker blodtrycket och mycket mer.
Röda linser
Röda (och även gröna) linser är väldigt näringsrika, de innehåller bl.a. mängder med vitaminer, mineraler och fibrer. Rik på B9 -folsyra. Är dessutom rika på kolhydrater och proteiner (22 gr/100gr) men är fattiga på fett. Linser är starka antioxidanter och är bra mot cancer. Röd linssoppa är en stående klassiker som går att variera med kryddor och grönsaker. Jag kommer lägga upp ett fantastiskt recept på Facebook i veckan!
Kikärtor
Ärtor generellt innehåller mängder med näring, massor av proteiner, de är fulla av vitaminer, bl.a. massor av B9 - folsyra, och bra med mineraler, särskilt järn och magnesium, därtill bra med fibrer. Är dessutom rika på kolhydrater men fattiga på fett. Proteinvärdet ligger på 20 gr / 100 gr. Förutom att göra hummus (som jag gett recept på i Facebook) så är de jättegoda i grönsaksgrytor eller soppor, gärna med tomatbas!
Gröna bönor
Bönor är en utmärkt B-vitaminkälla. Dessutom innehåller bönor en hel del E-vitamin, selen, järn, kalium, C-vitamin, kalk och inte minst folsyra. Folsyra har inte bara betydelse för fostrets välbefinnande under en graviditet, utan kan även förebygga vissa hjärtsjukdomar. Kalium är viktigt i balansen med natrium från salt. Vi odlar gröna bönor på sommaren i pallkragar för de är så himla goda som ”side dish” eller bredvid den grillade quornfiléen! Kokas bönorna i saltat vatten med lite citron!
Kidneybönor
Även kidneybönan (också kallad röda bönor) är rik på protein ( 22 gr / 100 gr) och många mineraler och vitaminer som kalium, magnesium, järn och fosfor samt B, 1, B2, B3, B6, B9 (folsyra). Kidneyböner är lite ”pruttificerande” som vi brukar säga i familjen. För att minska denna effekt är det bra om man kokar dem ett par minuter innan användning (om man köper färdigkokta på burk/förpackning). De är utmärkta i sallader, grytor men också en jättebra bas om villgöra sina egna veggebiffar!
Monday, 15 April 2013
VEGGIE COACH aka Linda Persson
Hej!
Mitt namn är Linda och jag blev tillfrågad av Nikki om jag ville vara Er ”veggie coach” under LJUSLIGHTs första utmaningsvecka, inspirerad av GROW YOUR YOGA; Meatless week! Absolut! Och jag ska göra mitt bästa för att inspirera Er att komma igång med och/eller i alla fall prova på en grönare livsstil! PÅ Facebook & här på bloggen!
Lite kort om mig: jag är 31 år gammal och bor i Bjärred med min två barn, 4 år och 5,5 år gamla (den där sista halvan är mycket viktig har jag förstått)! Vi väljer i familjen att äta en kost som inte innehåller något kött alls. Barnen är vegetarianer och jag själv föredrar vegansk kost med mycket raw food! Det är ett val jag har gjort som mest grundar sig på hälso- och miljöskäl. Givetvis finns det delar av djurindustrin som är oacceptabel, men jag vet också att det finns bra kött att välja (KRAV, närodlat, viltfångat osv)! Men min kropp mår dock inte bra av rött kött och fågel. Jag kan tänka mig att äta fisk några gånger per år (jag är en fiskares dotter). Jag är uppvuxen med kött under barndomen. Tänkte inte så mycket på kosten då, var elitidrottare (gymnast) och förbrände det mesta jag år och mat var bara samma sak som energi. Jag har aldrig riktigt njutit av mat förrän jag började med raw food (så gott och smakrikt och kanske den största skälet till kostvalet), innan dess var det bara något jag ”behövde” för att orka med saker & ting och inte vara gnällig (jag blir oerhört otålig när mitt blodsocker sjunker och när jag känner att energin i kroppen är slut, därför måste jag alltid ha med mig reserver samt förebygga ”fall” med frukt eller snacks för att slippa dessa dippar). Jag började välja bort rött kött under gymnasietiden (av hälsoskäl) och har sedan gått från att vara semi-vegetarian, till vegetarian till vegan/raw food de sista 12 åren. Jag har experimenterat mycket med kosten hit och dit för att hitta de produkter som ger mig en god hälsa och stark kropp med bra energi & näring och som håller mig pigg, fräsch och glad! Och som är god att äta! Och sen jag fick barn; snabb att laga! Kosten är oerhört viktig för mig och min familj – något jag identifierar mig mycket med! Som sagt - du blir vad du äter!
Jag är utbildad folkhälsopedagod vid Högskolan i Halmstad och har yogat från och till sen 2005. Först ashtanga, sen bikram och nu moksa! Trivs oerhört bra på oneHOTspot och yogar så fort jag har möjlighet och tid! Mitt stora intresse för hälsa och i synnerhet anatomi, fysiologi och närlingslära har jag mest utvecklat för min egen skull (läser mycket i ämnet samt ser många dokumentärer + givetvis praktiserar/experimenterar i köket), men tycker det är oerhört intressant att diskutera samt rådgöra & inspirera(s) med/av andra. Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter och kunskaper! Hoppas ni får lite nytta av dem! Ställ gärna frågor på Facebook eller i studion (utanför the hot room!)
Stor kram och Lycka till i veckan som kommer!
Linda
Mitt namn är Linda och jag blev tillfrågad av Nikki om jag ville vara Er ”veggie coach” under LJUSLIGHTs första utmaningsvecka, inspirerad av GROW YOUR YOGA; Meatless week! Absolut! Och jag ska göra mitt bästa för att inspirera Er att komma igång med och/eller i alla fall prova på en grönare livsstil! PÅ Facebook & här på bloggen!
Lite kort om mig: jag är 31 år gammal och bor i Bjärred med min två barn, 4 år och 5,5 år gamla (den där sista halvan är mycket viktig har jag förstått)! Vi väljer i familjen att äta en kost som inte innehåller något kött alls. Barnen är vegetarianer och jag själv föredrar vegansk kost med mycket raw food! Det är ett val jag har gjort som mest grundar sig på hälso- och miljöskäl. Givetvis finns det delar av djurindustrin som är oacceptabel, men jag vet också att det finns bra kött att välja (KRAV, närodlat, viltfångat osv)! Men min kropp mår dock inte bra av rött kött och fågel. Jag kan tänka mig att äta fisk några gånger per år (jag är en fiskares dotter). Jag är uppvuxen med kött under barndomen. Tänkte inte så mycket på kosten då, var elitidrottare (gymnast) och förbrände det mesta jag år och mat var bara samma sak som energi. Jag har aldrig riktigt njutit av mat förrän jag började med raw food (så gott och smakrikt och kanske den största skälet till kostvalet), innan dess var det bara något jag ”behövde” för att orka med saker & ting och inte vara gnällig (jag blir oerhört otålig när mitt blodsocker sjunker och när jag känner att energin i kroppen är slut, därför måste jag alltid ha med mig reserver samt förebygga ”fall” med frukt eller snacks för att slippa dessa dippar). Jag började välja bort rött kött under gymnasietiden (av hälsoskäl) och har sedan gått från att vara semi-vegetarian, till vegetarian till vegan/raw food de sista 12 åren. Jag har experimenterat mycket med kosten hit och dit för att hitta de produkter som ger mig en god hälsa och stark kropp med bra energi & näring och som håller mig pigg, fräsch och glad! Och som är god att äta! Och sen jag fick barn; snabb att laga! Kosten är oerhört viktig för mig och min familj – något jag identifierar mig mycket med! Som sagt - du blir vad du äter!
Jag är utbildad folkhälsopedagod vid Högskolan i Halmstad och har yogat från och till sen 2005. Först ashtanga, sen bikram och nu moksa! Trivs oerhört bra på oneHOTspot och yogar så fort jag har möjlighet och tid! Mitt stora intresse för hälsa och i synnerhet anatomi, fysiologi och närlingslära har jag mest utvecklat för min egen skull (läser mycket i ämnet samt ser många dokumentärer + givetvis praktiserar/experimenterar i köket), men tycker det är oerhört intressant att diskutera samt rådgöra & inspirera(s) med/av andra. Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter och kunskaper! Hoppas ni får lite nytta av dem! Ställ gärna frågor på Facebook eller i studion (utanför the hot room!)
Stor kram och Lycka till i veckan som kommer!
Linda
Thursday, 11 April 2013
APRIL,VEGGIE COACH & GROW YOUR YOGA
so many wonderful things are happening all at the same time..WOW!
busy busy busy....i got my official day off today!!! how about that?
life can be good!
so here's what happening this coming the coming week!!
GROW YOUR YOGA WEEK ONE 15/4 - 21/4 BE HEALTHY! go VEGE for a week!
- our VEGGIE COACH will update a "START YOUR PANTRY " list.
- idea is to look into your own food supplies and see what you've got!
- tips of simple MEAT XCHANGE
- simple daily accessible vegetarian meals
here are our LOVEcrew both in colour and black white.
these fun peeps are the bestest jewel i have. they share their time relentlessly and selflessly!
i just LOVE them!
Thursday, 4 April 2013
ATTENTION looking for a sweat, fun loving students of lund!
an attempt to get more students into class!!!
this offer is valid only for FULLTIME students age between 18-35
SERIOUS BOOKWORM MONTHLY MEMBERSHIP.
VALID ANYTIME FROM NOW!
Subscribe to:
Posts (Atom)