Wednesday 17 April 2013

all GREEN alternative to MEAT!



FEM ALTERNATIV TILL KÖTT!
(Kött, mjölk och ägg innehåller ca 10-22 gr protein / 100 gr)

Det finns två vägar att gå och man kan ju absolut gärna blanda dem!

Den första av dem är den ”enkla” vägen som bestÃ¥r av frysta (vissa torkade), köttliknande halvfabrikat som gÃ¥r att köpa pÃ¥ de flesta matkedjor idag! Märken som finns och är välkända är Hälsans kök, Quorn, Anamma och pÃ¥ vissa utvalda ställen (samt i deras egna butik i Malmö): Astrid och aporna! Dessa är mycket enkla och snabba att tillaga genom t.ex. stekning eller grillning. Utseendemässigt ser de väldigt köttlika ut! Vad man bör tänka pÃ¥ i vissa av produkterna är det kan behövas mer kryddning, bl.a. Salt men även peppar och andra kryddblandningar. Själv använder jag ibland lite extra buljong eller fond för att fÃ¥ mer ”smak” pÃ¥ maten! SÃ¥ fem exempel pÃ¥ dessa är:
1) Vegetarisk färs (finns i soja eller qourn). Lätt att göra istället för köttfärs. Bara att byta ut! Veggefärs med pasta äter nog barnen 1 ggr i veckan hos mig!
2) Vegetarisk korv och vegge bullar (finns som soja eller quorn). Här finns ocksÃ¥ pÃ¥ nya Coop ute vid Mobilia Astrid och apornas mer kryddiga alternativ (jag har inte smakat alla själv) men de är lite annorlunda och mer smakrika! Stek, grilla eller i lägg i korvgrytan! Barnen älskar ”bullarna”!
3)Vegetarisk filé och (gryt)bilar (finns i bÃ¥de soja och quorn) och är ”kyckling-alterntivet” och kan användas att steka, grillas (marinera dem gärna länge med mycket krydda – jättegott pÃ¥ sommaren) samt i grytor! De kan ocksÃ¥ bara ätas som de är i smÃ¥ bitar, det gillar mina barn! Gott till ris och eventuellt nÃ¥gon sÃ¥s att doppa i. Annars vill jag rekommendera att steka dem sedan hälla pÃ¥ lite fond eller vatten+buljong sÃ¥ de blir saftiga och inte sÃ¥ torra!
4)  Vegetarisk burgare (bÃ¥de soja och quorn). Jag har flera köttätare i min omgivning som pÃ¥ sommaren föredrar att köpa Hälsans köks veggeburgare framför ”köttburgar” till grillningen!
5) Falafel (gjorda pÃ¥ kikärtor) finns att köpa frysta! Bara att steka pÃ¥ Malmöbornas favorit No. 1! Serveras med grönsaker, tzaziki i pitapröd eller nÃ¥got annat (kÃ¥l tex).  Bästa ”äta-med-händerna-maten”!

Vegetarisk buljong! Vi jag rekommendera märket  ”Bio food”! Finns i tärningar eller pÃ¥ burk! Jättegod!

Pålägg!
Vad gäller pÃ¥lägg pÃ¥ mackor som är sÃ¥ älskade i Sverige (tror mÃ¥nga människor i princip lever pÃ¥ mackor) sÃ¥ finns det ocksÃ¥ ”skinka” och ”ost”-alternativ och här vill jag Ã¥ter igen rekommendera Coop vid Mobilia samt Astrid och aporna. Morot och Annat vid Drottningtorget i Malmö har ocksÃ¥ en hel del bra produkter – alla ekologiska sÃ¥ klart! Det finns ett märke som heter ”Vegi deli” och jag vet att deras ”vegi ham style” tyckte mina barn var mycket goda. Den är inte sÃ¥ kryddig som tex Astrid och apornas alternativ. PÃ¥ Coop finns ocksÃ¥ vegansk ost som heter ”SojapÃ¥lägg”. Brukar ligga nära fetaost, mozzarella och smältostarna.  SojapÃ¥lägget är som sagt gjort pÃ¥ soja (och vetegluten tror jag) i finns i tvÃ¥ smaker, en av dem heter ”som cheddar”. Även skinkan kan ha vetegluten i sig, kan vara bra att veta!  Vid denna avdelning pÃ¥ Coop brukar ocksÃ¥ tofun ligga – finns i naturell och marinerad (oftast). Välj den marinerade! Men inte pÃ¥ mackan… Ha den i salladen i eller stek den i bitar till maten!

Den andra vägen att gÃ¥ är den mer veganska och raw food- inpirerande vägen.  Naturliga rÃ¥varor när de är som bäst! Det finns givetvis mÃ¥nga bra alternativ och här fÃ¥r man prova sig fram vad man gillar bäst! Här är mina favoriter är dock (utan nÃ¥gon rangordning) och med lite näringsinfo:

1) Quinoa. Har 13 gr protein  / 100 gr. Quinoa är ett superlivsmedel som är mycket näringsrikt, innehÃ¥ller bl.a. mängder med B-vitamin, järn, magnesium, kalium och zink. Quinoa har lÃ¥gt GI-värde (34) och därför bra för blodsockret. Vidare är quinoa är ett optimalt näringsämne vid kontinuerlig fysisk träning! DÃ¥ järn- och zinkbrist kan förekomma hos vegetarianer är quinoa är bra för dem.
Viktigt att tänka på är dock att quinoa innehåller ett bitterämne (saponiner), varför du alltid bör skölja i varmt vatten.

2) Havre.  13 gr protein / 100 gr.
Havre är ett superlivsmedel som är mycket näringsrikt, innehåller bl.a. bra med B-vitamin, järn, magnesium, fosfor och zink. Havre är även ett livsmedel som innehåller mängder med fibrer. Havre innehåller en hel del ämnen som gör havre till en antioxidant. Innehåller en hel del av aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin. Dessutom innehåller havre även alla essentiella (livsviktiga) aminosyror för vegetarianer. Havre minskar risken för hjärt- kärlsjukdomar. Havre/havrekli sänker det onda LDL-kolesterolet samt minska risken för åderförkalkning samt är bra mot inflammationer i tarmen. Havregrynsgröt är enkelt och nyttigt att inta innan fysisk träning! Stärkelsen omvandlas till glukos som lagras i musklerna som ger snabb energi! Innehåller även bra med proteiner! Havremjölk är även en perfekt sportdryck under träning

3) Bönor och linser. Te.x. sojabönor 34 gr, vita bönor 22 gr, mungbönor 24 gr, röda linser 24 gr , kikärtor 20 gr och mungbönor 22 gr / 100 gr.
Baljväxter innehåller gott om kolhydrater och fibrer och i många fall även gott om proteiner, upp till 20 - 30 % av torrvikten. De innehåller mängder med B-vitamin, bl.a. B9, folsyra, B1, B6 samt är väldigt rika på många mineraler som järn, kalium, fosfor, magnesium, zink mm.
Sojabönan innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som kött och är därför ofta vegetarianernas favorit. Innehåller även en hel del av fett, kolhydrater och proteiner. De flesta baljväxter ger relativt mycket energi.

4) Nötter och fröer. T.ex. mandel: 20 gr protein, hasselnötter: 13 gr, cashew: 15,5 gr / 100 gr.
Nötter och frön innehåller generellt mycket fett (vilket oftast framhålls) , men dessa är bra och nyttigt enkelomättade och fleromättade. Men nötter innehåller lika mycket (om inte mer) protein än kött samt ganska lite kolhydrater och en hel del fibrer. De är goda antioxidanter och innehåller dessutom mängder med E-vitamin och B-vitamin, B9 - folsyra, B1, B6 samt är väldigt rika på många mineraler som järn, kalium, fosfor, magnesium, zink, koppar med flera. Nötter och frön innehåller aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin och motverkar depressioner. Nötter är bra vid regelbunden träning, gärna efter träningspasset!

5)(Baby)spenat. Spenat är en superlivsmedel och är en bra antioxidant. Den är otroligt näringsrik, innehåller bl.a. mycket C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin och B9 -folsyra. Spenat är mycket bra för immunsystemet, det oorganiska nitratet i spenaten är bra mot högt blodtryck och tros även kunna öka prestationsförmågan! Den är också bra för muskeluppbyggnaden!
Överkurs: Alger! Intas lättast i pulverform som blandas i smoothies!

Senare i veckan kommer jag skriva lite mer specifikt och detaljerat om; bönor, nötter & fröer och alger!
KRAM Linda (veggi coach)

No comments:

Post a Comment